Podium
NTR

Lahav Shani stopt als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

foto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Lahav Shani stopt als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Lahav Shani stopt als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat bevestigt directeur George Wiegel aan NRC. In september 2026 begint Shani als chef-dirigent van de München Philharmoniker, precies als zijn contract in Rotterdam afloopt. Hij volgt in München Valery Gergiev op die sinds de Russische inval in Oekraïne internationaal wordt geweerd vanwege zijn banden met Vladimir Poetin.

Shani begon in 2018 als chef-dirigent in Rotterdam. Hij volgde toen Yannick Nézet-Séguin op. Destijds was hij met nog geen 30 jaar oud de eerste in een reeks benoemingen van jonge chefs bij Nederlandse orkesten. Na zijn aanstelling volgden onder meer Karina Canellakis, Benjamin Goodson, Lorenzo Viotti en recentelijk Klaus Mäkelä, al gaat zijn chef-dirigentschap pas over een paar jaar officieel in.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In NRC laat George Wiegel weten dat hij Shani ’s ochtends heeft gesproken over zijn beslissing. Volgens de directeur wil Shani geen drie orkesten als chef-dirigent onder zijn hoede nemen. Naast het Rotterdams Philharmonisch Orkest is hij momenteel ook al chef-dirigent van het Israel Philharmonisch Orchestra. Wiegel is wel blij dat de relatie tussen het orkest en de dirigent in goede harmonie verder gaat. Shani heeft al toegezegd als gastdirigent te willen terugkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie