Podium
NTR

Lof voor Concertgebouworkest met Ellen Reid's Body Cosmic in New York

foto: Erin Baiano
  1. Klassiekchevron right
  2. Lof voor Concertgebouworkest met Ellen Reid's Body Cosmic in New York

De Amerikaanse componist Ellen Reid was afgelopen jaar Artist in Residence bij het Concertgebouworkest en het Concertgebouw. Haar werk Body Cosmic werd de klinkende punt achter een geslaagd residentschap in Amsterdam. Haar werk ging op 13 november in première in het Concertgebouw, maar daar bleef het niet bij. Het orkest ging er afgelopen weekend mee op tournee in Washington en New York, Carnegie Hall.

Met Mäkelä op de bok en violiste Lisa Batiashvili als solist, brachten ze Rachmaninoffs Tweede symfonie, Prokofjevs Tweede vioolconcert en dus het nieuwe opdrachtwerk van de Amerikaanse Ellen Reid.

The New York Times pikte de komst van Het Concertgebouworkest en Mäkelä op. Het was hun eerste intercontinentale tournee samen.

In goede handen?

Het orkest werd in de recensie neergezet als ‘beter dan excellent’, in zijn algemeenheid. Maar de recensent zette openlijk zijn vraagtekens bij Mäkelä: Is het wel veilig om zo’n relatief onervaren, jonge dirigent een orkest van de kwaliteit van het Concertgebouworkest toe te vertrouwen? Over zijn uitvoering van Rachmaninov 2 en het Tweede vioolconcert van Prokofjev was de recensent niet enorm enthousiast: te veel op de maat, waardoor de muziek de som der delen niet oversteeg. Nergens echt fout, maar ook nergens echt meeslepend.

Dapper

Over de uitvoering van Body Cosmic, het opdrachtwerk van Ellen Reid, daarover was de recensent wel te spreken. Dapper voor een orkest in wier DNA het niet per se zit om een Amerikaans werk van een hedendaagse componist uit voeren, vond hij. En Mäkelä, die vanaf het begin van zijn carrière al interesse toont in hedendaagse muziek, krijgt hiervoor de credits.

Beluister Body Cosmic van Ellen Reid

Ellen Reid was in Podium te gast op de dag van de wereldpremière.

Toen vertelde ze onder meer hoe haar residentschap onverwacht samenviel met haar zwangerschap, waardoor de ‘maak’ van een werk opeens parallel liep met het ontstaan van een mens. Dat hele gesprek is hieronder terug te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie