Podium
NTR

Dame Janet Baker

foto: ANP / Kippafoto: ANP / Kippa
  1. Klassiekchevron right
  2. Dame Janet Baker

Vorige week is bekend gemaakt dat mezzosopraan Dame Janet Baker de Lifetime Achievement Award ontving bij de International Opera Awards 2022. Dame Janet Baker geldt als één van de meest geliefde mezzosopranen van de 20e eeuw. Daarom staan wij deze week in Podium stil bij haar mooiste opnamen.

Dame Janet Baker wordt in 1933 geboren in Yorkshire. Zij studeert in Londen en dankzij enkele subsidies kan zij aan het Mozarteum in Salzburg gaan studeren. In 1956 staat zij voor het eerst als zangeres op de planken tijdens een opera-avond van de Oxford University Opera Club. In hetzelfde jaar debuteert zij bij Glyndebourne. Na een recital in 1960 tijdens het Edinburgh Festival wordt zij uitgenodigd tijdens de Promenade Concerten in Londen. Daarna is haar naam gevestigd in Groot-Brittannië en op het Europese vasteland. Ook aan de andere kant van de oceaan boekt zij vele successen.

In de winter van 1966 gaat Janet Baker naar Amerika, waar zij zingt voor een uitverkochte Carnegie Hall. Sinds dat moment keert zij jaarlijks terug naar Amerika. Ze treedt op in alle grote zalen van Europa, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de Sovjet Unie. In 1976 wordt Janet Baker vanwege haar verdiensten voor de muziek geëerd met de titel Dame Commander of the Order of the British Empire. Zij is de 6e zanger die die titel krijgt.

In 1982 stopt Janet Baker met optreden. Ze publiceert in hetzelfde jaar een boek, Full Circle, waarin zij haar professionele leven overziet.

De naam Janet Baker is onlosmakelijk verbonden aan de componisten Bach, Purcell en Handel. Zij zong hun werken gedurende haar gehele carrière.

Maandag

George Monro – My lovely Celia
Georg Friedrich Händel
- Messiah

Gouden Opnamen: Janet Baker - maandag

Dinsdag

Franz Schubert: Liederen:
- An die Musik
- Die Forelle
- Auf dem Wasser zu singen
- Gretchen am Spinrade
- Nacht und Träume

Gouden Opnamen: Janet Baker - dinsdag

Ster advertentie
Ster advertentie