Podium
NTR

Grote zalen Wenen: gevaccineerd of genezen, anders niet welkom

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Grote zalen Wenen: gevaccineerd of genezen, anders niet welkom

Wenen en een aantal Duitse deelstaten leggen beperkingen op aan niet-gevaccineerden die nog geen covid-19 hebben gehad.

Op 25 september gaan in Nederland de nieuwe corona-maatregelen in. Onder meer concertbezoekers moeten vanaf dan een negatieve coronatest laten zien als ze niet zijn gevaccineerd. Tegenstanders van dit beleid vinden dat niet-gevaccineerden zo gedwongen worden alsnog een prik te halen.

In sommige andere landen zijn de maatregelen echter nog strenger. Het stadsbestuur van Wenen heeft deze week bepaald dat bezoekers van grote evenementen vanaf 1 oktober gevaccineerd moeten zijn of zijn genezen van de ziekte. Dat heeft gevolgen voor grote zalen als de Staatsopera en het Musikverein. Daar zijn volgende maand niet-ingeënte toeschouwers niet meer welkom, ook niet met een negatieve coronatest. De maatregel geldt voorlopig voor 1 maand.

De directeur van de Weense operahuizen is er blij mee. De maatregel kan mensen verleiden tot het kiezen voor vaccinatie. En daar dragen de zalen graag aan bij, zo zegt hij in een Oostenrijkse krant.

In Oostenrijk is 60 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. In Nederland is dat circa 80 procent.

Ook in een aantal Duitse deelstaten worden de regels strenger. In veel gevallen mogen de zalen kiezen. Als ze wel negatieve coronatesten accepteren (bekend als 3G) dan moeten de toeschouwers mondkapjes dragen en afstand houden. Met alleen gevaccineerd en genezen publiek - 2G, zoals in Wenen - hoeft dat niet. Dan kunnen er ook meer mensen in de zaal en dat betekent: meer inkomsten.

Ster advertentie
Ster advertentie