Podium
NTR

Juilliard in opspraak wegens grensoverschrijdend gedrag

foto: juilliard.edu
  1. Klassiekchevron right
  2. Juilliard in opspraak wegens grensoverschrijdend gedrag

Opnieuw een beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag in de muziekwereld. Nu betreft het klachten van vrouwelijke studenten compositie aan de beroemde Juilliard School in New York. Het onafhankelijk muzieknieuwsmagazine VAN sprak afgelopen maanden met ze en publiceerde de uitkomsten.

Aanleiding voor het onderzoek is het verhaal van de Amerikaanse componist Suzanne Farrin. Zij deed in 2001 auditie bij Christopher Rouse, componist en destijds docent aan Juilliard, inmiddels overleden. Ze vertelde dat Rouse haar de avond na haar auditie probeerde te kussen. “Ik draaide me van hem af en rende weg”, aldus Farrin in het artikel. Farrin werd niet toegelaten en vraagt zich nog steeds af of dat was om haar prestatie of het incident met Rouse.

Opvallend is verder, zo constateert het nieuwsmagazine, dat er afgelopen decennia veel minder vrouwen dan mannen zijn toegelaten tot de opleiding.

Het is overigens niet de eerste keer dat het gerenommeerde muziekinstituut klachten heeft ontvangen. Vier jaar geleden was dat ook al het geval. Onbekend is wat er toen met de klachten is gedaan. Een jaar later, in 2019, verscheen er een open brief in The Times van de 'alliance of anonymous women composers' met beschuldigingen van seksueel wangedrag en discriminatie op Juilliard.

Juilliard heeft nu in een reactie op het artikel laten weten wél onderzoek te gaan doen en heeft daarvoor een extern advocatenkantoor ingeschakeld.

Lees hier het complete artikel

Ster advertentie
Ster advertentie