Overzicht

Bernard Haitink

foto: Marc Wielaert

Donderdag 21 oktober 2021 is de wereldberoemde Nederlandse dirigent Bernard Haitink overleden. Hij stierf vredig in zijn woonplaats Londen, in het bijzijn van zijn vrouw en familie. Bernard Haitink is 92 jaar geworden.

Bernard Haitink: met recht kan hij een van de grootste dirigenten ooit genoemd worden. Maar liefst 65 jaar lang stond hij op de bok voor de beste orkesten ter wereld, zonder zijn verwondering te verliezen over muziek, musici en muziek maken. Op deze pagina kun je genieten van de mooiste concerten van Bernard Haitink en meer over de maestro te weten komen.

Dirigentenloopbaan

Bernard Haitink (Amsterdam, 1929), begon zijn dirigentenloopbaan in 1957 als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Na een jarenlange aanstelling als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest leidde hij de Royal Opera in Londen en had hij aanstellingen in onder andere Glyndebourne, Dresden en Chicago. Als gastdirigent werkte Haitink wereldwijd met de meest vooraanstaande orkesten. Voor zijn grote verdiensten in de muziek ontving Haitink vele onderscheidingen, waaronder de Gramophone Lifetime Achievement Award.

Bernard Haitink is Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw en - in het Verenigd Koninkrijk - Honorary Companion of Honour. Ook ontving hij eredoctoraten van de University of Oxford en het Royal College of Music.

Afscheidsconcert live op NPO Klassiek
Op 90-jarige leeftijd dirigeerde Bernard Haitink zijn allerlaatste concert. Dit bijzondere moment was live vanuit het Zwitserse Luzern te horen in het AVROTROS Vrijdagconcert op NPO Klassiek. Bernard Haitink leidde de Wiener Philharmoniker in het Vierde pianoconcert van Ludwig van Beethoven, met de Amerikaanse pianist Emanuel Ax als solist, en de Zevende symfonie van Anton Bruckner.

Video niet beschikbaar