Avondconcert
NTR

Stabat maters door het New European Ensemble

  1. Klassiekchevron right
  2. Stabat maters door het New European Ensemble

Het is inmiddels traditie: het New European Ensemble speelt tijdens de passietijd het Stabat mater van Arvo Pärt. Volgens artistiek leider en altviolist Emlyn Stam doet het werk niet onder ten opzichte van die ene publieksfavoriet: het Stabat mater van Giovanni Battista Pergolesi. In het Avondconcert spelen ze beide werken.

Veel luisteraars zullen bekend zijn met de muziek van Pärt, denk aan stukken als Fratres en Spiegel im Spiegel. Volgens Stam is het open muziek met een meditatieve kwaliteit die luisteraars de kans geeft om tot rust te komen te midden van de drukke samenleving. “Het Stabat mater heeft juist nu extra zeggingskracht nu we snakken naar een wederopstanding na de Covid-crisis.”

Het New European Ensemble. Foto Rob Overmeer.

Al een aantal jaar staat de partituur van het Stabat mater van Arvo Pärt op de lessenaars bij de leden van het New European Ensemble in de weken voorafgaand aan Pasen. “Het is een alternatief voor de grote passies die in dezelfde periode worden uitgevoerd”, aldus Stam. “Wij vinden het interessant om dezelfde thematiek in de muziek van moderne en hedendaagse componisten te horen. Wat mij betreft is wordt het Stabat mater van Pärt net zo’n klassieker als de beroemde versie van Pergolesi.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2019 speelde het New European Ensemble de beiden Stabat maters ook al eens in één programma.

“De twee componisten hebben dezelfde tekst gebruikt, maar verder zijn de werken totaal tegenovergesteld. De muziek van Pärt heeft een meditatieve abstractie. Er zijn een paar uitschieters waarin wel even passie naar voren komt, een hoge passage voor de sopraan of een stukje forte, maar los daarvan klinkt het lijden niet door in de muziek. Bij Pergolesi ligt de emotie juist wel aan de oppervlakte. De muziek is daardoor veel verhalender.”

Het New European Ensemble speelt op donderdag 25 maart in het Avondconcert. Luister vanaf 20:00 uur naar NPO Radio 4.

Ster advertentie
Ster advertentie