De Klassieken
AVROTROS

Muziek en concentratie

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Muziek en concentratie

Klassieke muziek en concentratie: het schijnt een succesvolle combinatie te zijn. Maar hoe kan dat eigenlijk? Leidt het luisteren naar muziek niet juist heel erg af? Wat gebeurt er in je brein als je tegelijkertijd naar muziek luistert en aan het studeren bent?

Er zijn natuurlijk verschillende redenen te bedenken waarom het luisteren naar muziek de concentratie bevordert. Zo kan het bijvoorbeeld prettig zijn een koptelefoon op te zetten in een rumoerige omgeving, zodat je minder wordt afgeleid door de geluiden om je heen. Klassieke muziek is hier specifiek geschikt voor, omdat het vaak muziek is die relatief weinig aandacht vraagt. Waardoor je wel in een bubbel kan kruipen met de muziek, maar deze je níet te veel afleid van hetgeen je aan het bestuderen bent.

Ook in je hersenen gebeurt er iets bijzonders. Zo omschrijft hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder: "Door muziek raken de neuronale netwerken beter op elkaar afgestemd. Dit zijn juist de netwerken die belangrijk zijn voor het ordenen van de informatie die onthouden moet worden. Met andere woorden: de te leren en onthouden informatie wordt door muziek beter geordend en daardoor duurzaam en toegankelijk gemaakt." (Scherder, 2017)

Op bezoek bij een student

In Amsterdam ontmoet Ab Nieuwdorp student Muziekwetenschappen Jonah van Emde Boas. Zij bestudeert niet alleen muziek, ze luistert tegelijkertijd ook naar muziek tijdens het studeren, omdat het haar helpt te concentreren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wist je dat? Muziek luisteren tijdens het studeren alleen maar een positief effect heeft als het ook muziek is die je prettig vind? Anders kan het juist héél erg afleiden.

Kalm met Klassiek

In het kader van 'Kalm met Klassiek,' het platform voor klassieke muziek en ontspanning, reist Ab Nieuwdorp door Nederland om voorbeelden op te zoeken van klassieke muziek en welzijn. Zo brengt hij bijvoorbeeld een bezoek aan wijngaard de Reestlandhoeve waar klassieke muziek klinkt tijdens het groeiseizoen en brengt hij een bezoek aan koeienboer Wilfried die klassieke muziek draait in zijn stal.

Bronnen:
- Scherder, Erik. Singin' in the Brain. Over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen. 2017; 50.

Ster advertentie
Ster advertentie