De Klassieken
AVROTROS

Het effect van muziek op planten

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Het effect van muziek op planten

De natuur heeft vele componisten geïnspireerd tot mooie composities, maar dat geldt ook omgekeerd. Muziek heeft namelijk niet alleen invloed op ons mensen, maar ook op planten! Wetenschappelijk bewijs is er nauwelijks, maar er zijn talloze voorbeelden uit de praktijk waaruit blijkt dat muziek wel degelijk invloed heeft op de natuur. Hoe zit dat eigenlijk?

Het bekendste onderzoek over de invloed van muziek op de natuur is van de Japanse onderzoeker Dr. Masaru Emoto. Hij bekeek kristalvorming in ijswater onder invloed van verschillende soorten muziek.

Hij bevroor druppels water en maakte foto’s van de ijskristallen. Wanneer hij klassieke muziek liet horen tijdens dit proces werden prachtige waterkristallen gevormd. Bij luide en agressieve rockmuziek was er een vervorming van de oorspronkelijke kristalstructuur te zien.

foto: Masaru Emoto

Een betere oogst

De familie Huisman speelt tijdens de groeiperiode van hun druiven klassieke muziek in hun wijngaard, de Reestlandhoeve, in Balkbrug, Overijssel. Hun Nederlandse wijn wordt op natuurlijke wijze geproduceerd en wint jaarlijks internationale prijzen. Klassieke muziek draagt daar volgens de familie een wezenlijk steentje aan bij, want ze zijn ervan overtuigd dat klassieke muziek zorgt voor een betere oogst! Ab Nieuwdorp ging bij hen op bezoek in Balkbrug om hun verhaal te horen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wist je dat er onderzoekers zijn die proberen te achterhalen of planten kunnen horen? Ze hebben immers geen oren... Maar ze kunnen wel reageren op bijv. het knagende geluid van rupsen, en dus: klassieke muziek. "Een overtuigende theorie suggereert dat bladharen kunnen meetrillen met geluidsgolven," aldus onderzoeker Sander van der Krol van Wageningen University and Research.

Luister hier naar de muziek die wordt afgespeeld in de wijngaard van de Reestlandhoeve:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kalm met Klassiek

In het kader van 'Kalm met Klassiek,' het platform voor klassieke muziek en ontspanning, reist Ab Nieuwdorp door Nederland om voorbeelden op te zoeken van klassieke muziek en welzijn. Zo brengt hij bijvoorbeeld een bezoek aan koeienboer Wilfried die klassieke muziek draait in zijn stal en gaat hij langs bij muziektherapeute Mirjam Groot - Jebbink om te praten over muziek als medicijn.

Bronnen:
- Emoto, Masaru - The secret life of water, 2005.
- Tomassen, Tim - Groeien planten beter door muziek?, 2023. Quest.

Ster advertentie
Ster advertentie