De Klassieken
AVROTROS

Muziek als medicijn

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Muziek als medicijn

Muziek doet iets met ons. Het is bijvoorbeeld een manier om emoties te uiten. En luisteren naar je favoriete muziek werkt stressverlagend. Zo blijkt muziek ook een uitkomst te zijn bij de behandeling van patiënten. Muziek is toegankelijk, heeft geen bijwerkingen en zou daarom een krachtige pijnstiller kunnen zijn.

Muziek is potentieel een krachtig instrument in de zorg voor en behandeling van patiënten. Muziek zorgt ervoor dat patiënten minder stress en angst ervaren. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het luisteren naar muziek rond een operatie een positief effect heeft op het herstel ná de operatie. Zo hebben patiënten minder behoefte aan pijnmedicatie en voelen zij zich beter na het ontwaken uit de narcose (Erasmus).

Muziektherapie

Niet alleen als pijnstiller kan muziek een toegevoegde waarde zijn. In muziektherapie wordt muziek op nog vele andere manieren toegepast om de revalidatie van mensen te bevorderen, bijvoorbeeld bij het opnieuw leren spreken door te zingen. Of opnieuw leren lopen met behulp van bewegen op ritme.

Ab Nieuwdorp bracht een bezoek aan revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle waar hij sprak met muziektherapeute Mirjam Groot - Jebbink. Zij gaf een inkijkje in haar praktijk waar muziek als belangrijk hulpmiddel wordt gebruikt voor de revalidanten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wist je dat muziek in de zorg niet alleen effect heeft op de patiënten? Uit onderzoek is gebleken dat muziek ook voordelen heeft voor de zorgverleners. Muziek verbetert namelijk de bloedtoevoer naar hersengebieden die verband houden met emotionele regulatie en empathie. Chirurgen voeren daardoor bepaalde taken nog nauwkeuriger en efficiënter uit wanneer ze worden blootgesteld aan klassieke muziek!

Kalm met Klassiek

In het kader van 'Kalm met Klassiek,' het platform voor klassieke muziek en ontspanning, reist Ab Nieuwdorp door Nederland om voorbeelden op te zoeken van klassieke muziek en welzijn. Zo brengt hij bijvoorbeeld een bezoek aan wijngaard de Reestlandhoeve waar klassieke muziek klinkt tijdens het groeiseizoen en gaat hij langs bij studente Jonah van Emde Boas om te praten over muziek en concentratie.

Bronnen:
- Erasmus MC Foundation. Over muziek als medicijn. https://erasmusmcfoundation.nl...
- Brennan, Caroline. Wat is muziekgeneeskunde? 2023. https://www.mdanderson.org/can...

Ster advertentie
Ster advertentie