De Klassieken
AVROTROS

Het effect van muziek op dieren

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Het effect van muziek op dieren

Ken of ben jij iemand die de radio aanzet voor zijn huisdieren als 'ie het huis verlaat? Dat is een goed idee, want klassieke muziek heeft niet alleen een positief effect op mensen, maar ook op dieren! Zo schijnen koeien meer melk te geven en worden honden in kennels rustiger als ze naar kalmerende muziek luisteren. En katten schijnen een specifieke muzieksmaak te hebben...

Net als mensen hebben dieren een enorm goed gevoel voor muziek. Sommige dieren hebben zelfs een specifieke muzieksmaak welke afhangt van onder andere hun hartslag, zintuiglijke scherpte en mogelijkheid om bepaalde frequenties van geluid waar te nemen. Katten hebben bijvoorbeeld een relatief hoge hartslag en verkiezen daarom vaak muziek met een levendig, snel tempo. En ze hebben een voorkeur voor klanken die vergelijkbaar zijn met hun eigen spingeluiden.

Honden hebben een uitzonderlijk goed gehoor en reageren daarom vaak positief op klassieke muziek. Luide muziek kan een hond namelijk 'gek' maken. Soms wordt zelfs muziektherapie gebruikt voor honden met gedragsstoornissen.

Klassiek in de stal

Experimenten in Duitsland en Frankrijk hebben aangetoond dat koeien meer melk geven wanneer in de stal muziek van Mozart klinkt. En koeienboer Wilfried uit Delden is ervan overtuigd dat zijn Wagyu-vleeskoeien minder stress ervaren door klassieke muziek in de stal. Ab Nieuwdorp ging bij hem langs om te zien én te horen hoe dat is in de praktijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wist je dat onderzoekers jarenlang dachten dat alleen dieren met een vocaal leervermogen ritmegevoel hebben: de mens, maar ook zangvogels zoals kaketoes, papegaaien en parkieten. Totdat er beelden opdoken van een zeeleeuw in Californië die zijn kop op en neer beweegt op muziek van Earth, Wind & Fire. Die zeeleeuw gooide dus roet in het eten van de theorie.

Kalm met Klassiek

In het kader van 'Kalm met Klassiek,' het platform voor klassieke muziek en ontspanning, reist Ab Nieuwdorp door Nederland om voorbeelden op te zoeken van klassieke muziek en welzijn. Zo brengt hij bijvoorbeeld een bezoek aan studente Jonah van Emde Boas om te praten over muziek en concentratie en gaat hij langs bij muziektherapeute Mirjam Groot - Jebbink die muziek gebruikt als medicijn.

Bronnen:
- Hoe zijn natuur en muziek met elkaar verbonden? 2020. https://www.onzenatuur.be/arti...

- Zijn dieren muzikaal? 2021. https://www.quest.nl/natuur/di...

Ster advertentie
Ster advertentie