Podium
NTR

Robert Casadesus

foto: ANEFO / wikimediafoto: ANEFO / wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Robert Casadesus

Deze week draaien wij de mooie opnamen van pianist Robert Casadesus. Op maandag 19 september 2022 is het 50 jaar geleden dat hij overleed. Robert Casadesus wordt beschouwd als één van de grootste Franse pianisten van de 20e eeuw.

De Franse pianist werd in 1899 geboren in Parijs. Hij wordt beschouwd als één van de grootste Franse pianisten van de 20e eeuw. Hij behaalde op 14-jarige leeftijd de eerste prijs aan het Conservatorium van Parijs. In 1920 won hij de Diémerprijs. Een jaar later ging hij voor het eerst op tournee door Europa. Dat was de start van zijn internationale carrière. In 1922 leerde hij Maurice Ravel kennen. Zij werkten innig samen. In 1926 trad hij op in het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma het 26e pianoconcert van Mozart. Daarna was hij een graag geziene gast bij het Concertgebouworkest. Hij gaf tot 1971 maar liefst 78 concerten, onder meer onder leiding van Bernard Haitink, Eugen Jochum en Rafael Kubelík.

In 1935 reisde Casadesus voor het eerst naar de Verenigde Staten. Daarop werd hij uitgenodigd door dirigent Arturo Toscanini. Gedurende zijn carrière werkten de twee veelvuldig samen. Hij gaf daar les aan het conservatorium van Fontainebleau. Hij bracht ook de Tweede Wereldoorlog door in de Verenigde Staten.

Robert Casadesus gaf gedurende zijn carrière bijna 3000 concerten en hij maakte zo’n 100 opnamen. Dat zorgde voor een enorme bekendheid. Hij werkte samen met dirigenten als Ernest Ansermet, John Barbirolli, Herbert von Karajan en Eugene Ormandy. Hij trad bovendien op met zijn vrouw Gaby. De twee vormden een vermaard pianoduo. Ook hun zoon was pianist en ook met hem deelde hij het concertpodium. Met violist Zino Francescatti vormde hij een memorabel duo.

Robert Casadesus was niet alleen als pianist actief, hij componeerde ook. Hij schreef 7 symfonieën, pianoconcerten, concerten voor viool, cello en fluit.

Hij kreeg tijdens zijn leven diverse onderscheidingen. Hij was Commandeur in het Légion d’honneur in Frankrijk en hij had een onderscheiding in de Commandeur in de Orde van Oranje Nassau.

Maandag

Domenico Scarlatti - Sonates voor klavecimbel

Gouden Opnamen: Robert Casadesus - maandag

Dinsdag

Ludwig van Beethoven - Pianoconcert nr.5 "Keizerconcert"

Gouden Opname: Casadesus - dinsdag

Woensdag

Maurice Ravel - Pavane pour une infante défunte en Alborada del gracioso

Gouden Opnamen: Casadesus - Woensdag

Donderdag

Gabriel Fauré - Dolly-suite

Gouden Opnamen: Casadesus - Donderdag

Vrijdag

Wolfgang Amadeus Mozart - Lodron-Concert

Jean-Philippe Rameau: Les Sauvages

Gouden Opnamen: Casadesus - Mozart en Rameau

Ster advertentie
Ster advertentie