Podium
NTR

Duits-Nederlandse componist Gottfried Michael Koenig overleden

foto: Caroline Brehman / EPAfoto: Caroline Brehman / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Duits-Nederlandse componist Gottfried Michael Koenig overleden

De Duits-Nederlandse componist Gottfried Michael Koenig is op 30 december 2021 overleden. Dat is onlangs bekend gemaakt. Gottfried Michael Koenig is vooral bekend geworden in de elektronische muziek.

Koenig werd in 1926 geboren in Maagdenburg en studeerde kerkmuziek. Daarnaast studeerde hij compositie, piano, analyse en akoestiek. Hij was van 1954-1964 als technisch medewerker verbonden aan de studio voor elektronische muziek in Keulen. Hij speelde een cruciale rol in de totstandkoming van werken van onder meer György Ligeti en Karlheinz Stockhausen. Vanaf 1962 gaf hij elke maand een cursus in de studio van het Contactorgaan Elektronische Muziek in Bilthoven. Niet lang daarna, werd hij benoemd tot artistiek directeur van de Studio voor Elektronische muziek van de Universiteit Utrecht – het latere instituut voor Sonologie. Sindsdien woonde en werkte hij in Nederland. Toen het instituut in 1986 naar Den Haag verhuisde, ging hij met pensioen. Een jaar later ontving hij de Matthijs Vermeulen prijs van de stad Amsterdam.

Afgelopen oktober is Gottfried Michael Koenig 95 jaar geworden en dat werd in Den Haag gevierd met een concert waarin zijn elektronische en instrumentale muziek centraal stonden. Dat concert is online terug te zien op YouTube en op onze site.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie