Beiaardiers

Beiaardiers

Beiaard

De beiaard is het muziekinstrument voor de lage landen. Al vanaf het begin van de 16e eeuw spelen beiaardiers op gestemde klokkenreeksen. Meestal hangen die klokken in kerk- of stadhuistorens. Een andere naam voor beiaard is klokkenspel of carillon.

Pas in de 17e eeuw zijn beiaarden zo geperfectioneerd dat het een volwaardig muziekinstrument is. Deze ontwikkeling is vooral te danken aan de klokkengieters François en Pieter Hemony uit Zutphen, later uit Amsterdam. Ook de Utrechtse beiaardier en klokkendeskundige jonkheer Jacob van Eijck was belangrijk voor deze ontwikkeling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: AVROTROS

Nieuwe online videoserie over beiaardiers

In een serie van vier korte video's neemt AVROTROS je mee langs carillons en hun bespelers in Nederland. Vanuit Groningen, Breda, Utrecht en Monnickendam wordt telkens een andere kant van dit unieke instrument belicht: van het persoonlijke verhaal van de beiaardier tot de verbindende kracht van het carillon in de stad.

Vanaf woensdag 23 april verschijnt er wekelijks een nieuwe video.

190 beiaarden

Nederland telt ongeveer 190 beiaarden. Wekelijks bespeelt een 50-tal beiaardiers deze carillons. De beiaardiers krijgen hun opleiding aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort of aan de Koninklijke beiaardschool 'Jef Denijn' in Mechelen in België.