De Ochtend
KRO-NCRV

Mogen de klassieke concertzalen weer open?

  1. Klassiekchevron right
  2. Mogen de klassieke concertzalen weer open?

Wanneer kunnen de concertzalen weer open? Dat is een vraag waar musici én concertbezoekers graag het antwoord op zouden weten. In Berlijn wordt er in de Filharmonie geëxperimenteerd met concerten voor duizend bezoekers, maar hoe zit dat met de klassieke muziek in ons eigen land?

In Nederland vinden dit voorjaar zogeheten Fieldlab-experimenten plaats: voetbalwedstrijden, dance events en zelfs popfestivals. Tijdens deze tests wordt onderzocht hoe evenementen in de toekomst veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd. Maar waar blijft de klassieke versie van zo’n Fieldlab-experiment? Of is dat niet nodig?

TivoliVredenburg

Margriet van Kraats, programmadirecteur van concertzaal TivoliVredenburg, was zaterdag 20 maart te horen in de Ochtend van 4. Ze vertelde dat de Fieldlabs vooral bedoeld zijn voor evenementen waar de bezoekers onverwachte bewegingen maken, rondlopen, dansen, roepen of juichen. Bij klassieke concerten gebeurt dat veel minder.

De meeste klassieke concertzalen, waaronder TivoliVredenburg, hebben al een goedgekeurd protocol voor concerten op 1,5 meter afstand. Tot 12 december kon TivoliVredenburg nog probleemloos 450 mensen tegelijk toelaten in de Grote Zaal. De bezoekers hebben laten zien dat ze zich goed aan de regels konden houden.

Heropening

Volgens Van Kraats is de muzieksector op dit moment met de ministeries in gesprek over een mogelijke heropening van de concertzalen in april. Bezoekers zouden op vertoon van een concertkaartje en een kort van tevoren afgenomen corona-sneltest weer toegang mogen krijgen tot een concert. TivoliVredenburg gaat ervanuit dat de zaal het komende seizoen nog niet voor 100% gevuld zal zijn, en organiseert daarom voorlopig meerdere korte concerten op één avond.

Er gloort dus weer hoop aan de horizon. De coronaprotocollen van de klassieke concertzalen hebben zich al bewezen, het is nu wachten op een exacte datum voor de zalen weer open mogen. We kunnen niet wachten!

Beluister hier het hele interview met Margriet van Kraats terug:

Ja, er komen ook klassieke 'fieldlabs'

Ster advertentie
Ster advertentie