Over Elly Ameling

Elisabeth Sara Ameling, beter bekend als Elly Ameling, is één van de grootste zangers van Nederland. Ze volgde zanglessen bij Jo Bollekamp en Jacoba Dresden-Dhont en later bij Bodi Rapp en Pierre Bernac. Ze is vooral bekend om haar interpretaties van Franse en Duitse liederen.

Debuut

Haar debuut als concertzangeres maakte Elly in Rotterdam in 1953. Tijdens haar 43-jarige carrière heeft ze over de hele wereld opgetreden, in recital en met orkest. Ook in de NTR ZaterdagMatinee, waar zij op 30 november 1963 debuteerde.

Over Elly Ameling (vervolg)

Internationaal Vocalistenconcours

In 1956 doet Elly Ameling mee aan het vocalistenconcours in Den Bosch, waar ze als eerste en enige in de geschiedenis de eerste prijs 'cum laude' krijgt uitgereikt. De prijs betekent het begin van haar zangcarrière. Aanvankelijk zingt Ameling vooral oratoria, maar gaandeweg specialiseert ze zich in de Franse en Duitse liedkunst. Slechts één keer, in 1973, zingt ze in een opera, Mozarts Idomeneo.

Afscheid

Na een carrière van 43 jaar neemt Elly op 29 januari 1996 afscheid van het Nederlandse publiek met een recital in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, in aanwezigheid van prins Claus. Bij dit afscheidsconcert treden ook enkele muzikale vrienden op, waaronder Ed Spanjaard en Louis van Dijk.

Als eerbewijs wordt aan haar de Elly Ameling Ring uitgereikt, die zij onmiddellijk doorgeeft aan Robert Holl.

Sinds haar afscheid geeft Elly Ameling in binnen- en buitenland masterclasses aan zangers, gewijd aan het Duitse en Franse lied. Zo ook in Podium Witteman aan o.a. Lucie Horsch 📺.

Sopraan ELLY AMELING in het Concertgebouw in Amsterdam officieel afscheid genomen van de concertpodia. Hoewel zij haar zangcarriere beeindigt zal zij wel les blijven geven.

foto: ANP / Ruud Hoff